KDE KÚPITE NAJLEPŠIE ZLATÉ MINCE ?

17.09.2016 17:55

Zlaté mince sú investicia, ktorá nestráca hodnotu. Ak by ste našli aj 1 000 rokov starú nadobu a v nej zlaté mince ste bohač, čo sa o starých bankovkach a bežných minciach nedá povedať...

NAJLEPŠIE ZLATÉ MINCE SÚ :

 

1, JUHOAFRICKE ZLATÉ MINCE KRUGERRAND

V roku 1970 Juhoafrická republika kontrolovala 62% celosvetovej výroby zlata , alebo dokonca plných 80%, ak neberieme do úvahy komunistický blok, ktorý vtedy ťažil svoje vlastné zlato. Prominentná pozícia krajiny umožnila predvídať a diktovať budúcnosť trhu so zlatom. S očakávaným koncom zlatého štandardu (krytie hodnoty meny zlatom) sa spoločnosť Rand Refinery (najväčší spracovateľ zlata na svete) rozhodla, že by bolo dobré začať vyrábať moderné zlaté investičné mince pre verejnosť.Spoločnosť mala za to, že po rokoch, kedy bolo v mnohých krajinách a teritóriách zakázané vlastníctvo zlata, by po zrušení zlatého štandardu (ku ktorému došlo v roku 1971) bolo dobré uspokojiť vysoký dopyt po zlate formou zlatých mincí. V roku 1968 tak boli vyrobené prvé moderné zlaté investičné mince s hmotnosťou 1 trójskej unce. V roku 1970 boli uvedené do obehu pre verejnosť. V sedemdesiatych rokoch držala Južná Afrika na výrobu zlatých mincí fakticky monopol. Mince boli razené len s hmotnosťou jednej trójskej unce, ako ich poznáme dnes.Nakoniec si úspechu tejto formy zlata všimli aj iné krajiny a začali raziť svoje vlastné mince.
V súčasnosti zaujíma JAR vo výrobe zlata výrazne menej dominantné postavenie. Na juhu čierneho kontinentu sa v súčasnosti ťaží len 8% globálneho objemu zlata. Mince Krugerrand je však stále pevne vrytá v srdciach investorov do zlata, vďaka svojej histórii a jedinečnému postaveniu. Krugerrand zostáva najrozšírenejšou modernou zlatú mincí a jej podiel na celkovom objeme mincí vyrobených od roku 1970 dosahuje približne jednej pätiny.
Mince je pomenovaná po Paul Kruger, ktorý bol prezidentom Juhoafrickej republiky v rokoch 1883 až 1902. Od roku 1980 boli postupne uvedené mince ďalších veľkostí (1/2 unca, ¼ unca a 1/10 unca), ktoré teraz tvoria 20% z celkového počtu asi 60 miliónov existujúcich mincí Krugerrand. Zlaté mince Krugerrand majú všetky stupeň rýdzosti 22K a sú všeobecne uznávané, čiastočne vďaka symbolu antilopy vyrazenému na rube každej mince.

2, KANADSKÉ ZLATÉ MINCE MAPLE LEAF

Kanaďania v sedemdesiatych rokoch ako prvý rozoznali potenciál predstavovaný obrovskú popularitou Krugerrand a vstúpili na toto pole v roku 1979 vo veľkom štýle. Nestačilo im Juhoafričanov jednoducho napodobniť. Namiesto toho Kanadská kráľovská mincovňa predstavila zlaté investičné mince Maple Leaf. Ide o prvý čtyřiadvacetikarátové (99,9%) investičné mince modernej éry. Obsah zlata bol v roku 1982 ďalej zvýšený na 99,99% a v roku 1998 dokonca na 99,999%. Maple Leaf je najobľúbenejší 24K zlatú mincí na svete a v obehu je podľa odhadov asi 40 miliónov kusov.
Najpopulárnejší variantom je minca s hmotnosťou 1 trójskej unce s obsahom zlata 99,99% (asi 55% celkového objemu).K dispozícii sú aj v iných veľkostiach: pol unca, štvrť unca, desatina unca a dvadsatina unca.Kanadská kráľovská mincovňa tiež ponúka jednouncovej mince Maple Leaf s obsahom zlata 99,999%.

3, ČÍNSKE ZLATÉ MINCE PANDA


Čína má veľmi bohatú históriu a pred takmer tromi tisíckami rokov v nej vznikla prvá forma peňazí. Do výroby moderných zlatých investičných mincí sa Čína pustila v roku 1982, kedy Ústredná čínska mincovňa (CGCI) predstavila 24K (99.9%) zlaté mince Panda v štyroch veľkostiach: 1 unca, pol unca, štvrť unca a desatina unce. V roku 1983 čínska mincovňa rozšírila ponuku o mince s hmotnosťou dvadsatiny unca a 1 g – išlo o prvé investičné mince tejto veľkosti.
Zrejme najväčšou novinkou však bolo rozhodnutie vyraziť na rub mince každý rok nový motív. Mince Panda sa tak stali zároveň zberateľským predmetom aj investičnými mincami – išlo o prvú kombináciu tohto druhu.Čína je v súčasnosti najväčším producentom zlata na svete s ambicióznymi domácimi i medzinárodnými rastovými plánmi. Cieľom čínskej vlády je nazhromaždiť čo najviac zlata. Čína svoje zlaté rezervy oficiálne nevykazuje, ale podľa odhadov odborníkov sa vyrovnajú 8 133 tonám, ktoré držia vo svojich rezervách Spojené štáty americké. Ak sa Čína skutočne chce stať kandidátom na rezervnú menu s podporou zlata, mohol by význam čínskych mincí Panda potenciálne ešte vzrásť.

4, ZLATÉ MINCE AMERICAN EAGLE

Zlatá minca American Eagle bola prvýkrát ponúknutá v roku 1986 v štyroch rôznych veľkostiach (1 unca, pol unca, štvrť unca a desatina unce) s rýdzosťou 22 K. Podobne ako u tureckých mincí Republika, rýdzosť 22 K (tj. Zmiešaní s tvrdšími zliatinami) dodáva minciam American Eagle odolnejšie a kovovější povrch, ktorý znižuje opotrebenie v obehu. V roku 2006 bola predstavená ďalšia alternatíva – čtyřiadvacetikarátová zlatá investičné mince American Buffalo.
Mincovňa Spojených štátov amerických patrí k popredným svetovým producentom mincí. Americký trh sa zlatými mincami je jedným z najväčších na svete a USA majú najvyššiu oficiálne vykázané rezervy zlatých mincí na svete. Mince American Eagle sú preto obľúbenou investičnou mincí aj mimo hranice USA.

5, AUSTRÁLSKE ZLATÉ MINCE KANGAROO

Austrália začala raziť moderné zlaté investičné mince v roku 1987 prostredníctvom Perthské mincovne.Dvacetičtyřkarátové mince dosahujú rýdzosti 99,99%. Spočiatku boli označované ako Australian Nugget. Do roku 1990 každý zo štyroch formátov (jedna unca, pol unca, štvrť unca a desatina unce) niesol iný dizajn. Od roku 1990 majú austrálskej zlaté mince na rube klokana, aj keď oficiálny názov bol zmenený na Australian Kangaroo až v roku 2008. Podobne ako u čínskych mincí Panda, dizajn rube austrálskych mincí Kangaroo sa od roku 1990 každý rok mení. Mince sú tak žiadané artiklom ako medzi zberateľmi, tak medzi investormi.Austrálska Perthská mincovňa nedávno potvrdila svoje schopnosti, keď vyrobila najväčší zlatú mincu na svete – čtyřiadvacetikarátovou tonovú mincu.
Od roku 1996 Perthská mincovňa vydáva zlaté mince série Australian Lunar. Tieto mince majú každý rok nový dizajn v závislosti na znameniach zverokruhu. K ďalším zaujímavostiam patrí, že mince série Lunar sú razené vo viacerých veľkostiach (9) než akékoľvek iné investičné mince a ich množstvo je obmedzené, čo zvyšuje zberateľskú hodnotu.

 
6, RAKÚSKE ZLATÁ MINCA PHILHARMONIKER

Rakúske zlaté mince Wiener Philharmoniker (Viedenský filharmonik), prvýkrát vyrazené v roku 1989, možno do hry vstúpili neskôr, ale neskorý nástup si viac než vynahradili svoju kreativitou. Mince, skladajúci poctu Viedenský filharmonickému orchestra, kladie dôraz na dedičstvo Viedne ako mesta hudby. Mince Philharmoniker zobrazuje niekoľko hudobných nástrojov a je považovaná za jednu z najkrajších, ktoré kedy boli stvorené.Mince sú čtyřiadvacetikarátové (rýdzosť 99,99%) a sú k dispozícii v štyroch rozmeroch. Najobľúbenejšie položkou je jednouncova mince, nasledovaná mincí s hmotnosťou 1/10 unca, ¼ unca a polovice unca. Zlatá minca Viedenský filharmonik je najpopulárnejší investičné mincí v Európe.
K ďalším obľúbeným zlatým minciam po celom svete patrí britskej Sovereign a Britannia či mexická mince Libertad.Tieto mince však nie sú ani zďaleka tak rozšírené či dostupné, aby sa mohli kvalifikovať na náš zoznam najvhodnejších zlatých investičných mincí . Či už sa rozhodnete kúpiť akúkoľvek zlatú mincu, dajte si pozor, aby prémia, ktorú platíte nad spotovou cenu bola voči obsahu zlata čo najnižšie. Pretože nakoniec záleží výhradne na zlatu …