Prečo je ZLATO jediná správna hodnota ?

21.12.2015 15:45

Zatiaľ, čo očakávame budúcu infláciu alebo defláciu či oboje, ktoré môžu prísť, musíme pochopiť, ako sa bude za týchto okolností správať zlato. Veľa sa popísalo o zlate ako o zaistení pred infláciou, ale nie až tak o jeho hodnote počas deflácie. Lenže zlato nie je tak jednoduché vtesnať do takejto preddefinovanej kategórie. V minulosti si počínalo dobre v niekoľkých ďalších situáciách. V neistote, či už to bolo vojnové obdobie, ekonomická neistota alebo jednoducho národná neistota, si viedlo dobre. Zatiaľ čo dôvera v meny súvisí s cenou zlata, v takých ekonomikách znehodnotenie meny odráža rast jeho ceny.


Hlavnou myšlienkou, o ktorej budeme v tomto článku písať je, že zlato je súčasne aj aktívom i hotovosťou a zostane to tak i v budúcnosti.
Až tak dobre na trhoch nie je pochopiteľné to, že zlato nemôže byť definované buď ako aktívum alebo hotovosť. Ak nie je jasné, čo v skutočnosti zlato je, potom si chybne vyložíme hodnotu zlata v budúcnosti. Do budúcna sa zaoberáme prejavmi toho, že niektoré funkcie, ktoré sme spomenuli, ak nie všetky, odpovedajú nášmu pohľadu.

Je preto dôležité, aby sme chápali, čo zlato v skutočnosti je.


V rozvinutom svete je zlato videné buď ako aktívum alebo komodita, ako výsledok viac než 40 rokov vštepovania centrálych bánk rozvinutých krajín pomocou programov, ktoré sa ho snažili zdiskreditovať. Za posledných 15 rokov minulého storočia mali tieto snahy úspech, keď zlato spadlo z 850$ na 275$ v roku 1999. Ale potom začala pôsobiť realita , keď centrálne banky Európy vnímali zlato ako dôležité rezervné aktívum, počas opatrného pripravovania programu predaja zlata. Od tej doby ho Bazilejská dohoda o bankovníctve definovala ako aktívum centrálnych bánk (rezervné aktívum), v súvahách komerčných bánk ako aktívum súvahy podľa Tier 1 a v iných inštitúciách ´vyvažovacie´ aktívum k ostatným aktívam. V rukách individuálnych investorov sa s ním zaobchádza buď ako so zdrojom dlhodobých či krátkodobých ziskov alebo ako s aktívom, poskytujúcim dlhodobú finančnú istotu.
Svet je rozdelený na dve polovice, ak sa jedná o zlato. V rozvinutom svete je primárne považované za aktívum, dokonca i pánom Ben Bernankem, ktorý pred senátnym výborom tvrdil, že zlato nebolo peniazmi. Ako s aktívom sa s ním zaobchádzalo ako s protiváhou ku rastu a vlastnému kapitálu. To vysvetľuje hodnotu zlata v Spojených štátoch za posledné dva roky. Výpredaj zlata zo zásob fondov ETF v Spojených štátoch to dobre ilustroval. Ten sa teraz zastavil.
Keď Alan Greenspan napísal svoju slávnu esej o zlate, než sa stal šéfom Fedu, uviedol, že

„Zlato sú peniaze, v krajnom prípade.“

Čo to znamená? To znamená, že zlato sú peniaze, keď je extrémna doba. Kedy to je? Vo finančnom vyjadrení to znamená, že sú peniazmi, keď vládou emitované peniaze (meny) neplnia svoju funkciu tak, ako by mali.
Ako sme povedali na začiatku, ďalšou podmienkou, ktorá je „v krajnom prípade“ je, keď užívatelia meny v ňu stratili dôveru. Takéto extrémne podmienky prídu počas vojen, menových vojen, prudkej inflácie a prudkej deflácie. Nastane to, keď dôvera v ekonomiku a jej národnú menu je stratená, a to i medzinárodne.
Musíme silne zdôrazniť, že zlato je celosvetovou hotovosťou tak ako aj menou, dokonca aj keď meny sú ako peniaze zamietnuté. Môžete si vziať peso, rand či euro do Mongolska a nebudú ich uznávať ako peniaze. Pre tamojších ľudí sú prinajlepšom nejakými zahraničnými vládnymi dlhopismi, uplatniteľnými len v oblastiach, ktoré ich uznávajú. Ale ak vezmete zlato kamkoľvek na svete, bude považované za peniaze, dokonca aj v Mongolsku.

Hlavný bod, ktorý by ste si ako čitateľ mali z tohto článku odniesť, je, že zlato je oboje, aktívom i hotovosťou.      V dobrých časoch je aktívom. V zlých časoch je hotovosťou.

Fungovanie zlata ako jedno či druhé závisí na dobe, ktorú máme okolo seba, lokálne i medzinárodne.

S juanom, dosahujúcim plnú konvertibilitu a status svetovej rezervnej meny, extrémne menové podmienky ležia priamo pred nami.
V takých časoch zlato pomôže globálnemu kapitálu a platobným výmenám. To je dôvod, prečo ho teraz Čína nakupuje, koľko len môže. Časom očakávame, že zvyšok sveta vezme zlato kdekoľvek a komukoľvek, vrátane svojich občanov, aby ich globálna menová výmena v budúcnosti bola zaistená a uľahčená vďaka zlatu.
Áno, to znamená, že použijú akýkoľvek spôsob, aby mohli vziať zlato svojim občanom, i formou konfiškácie, ak to bude potrebné.

To ale znamená, že by ste zlato nielen mali držať dlhodobo, ale mali by ste ho i držať vo forme, ktorá vás ochráni pred vládnou konfiškáciou a nevystaví vás ohrozeniu.

Ing Jozef JANKAJ, 0907 535928 denne od 8.00 do 20.00 , jozefjankaj@gmail.com


Zdroj: GoldForecaster
Preložil: Ivana Gecelovská   https://urlwww--financnytrh--com.rtrk.sk/zlato-aktivum-hotovost-alebo-oboje/2014-03-11/a15843

 

Viac tu: https://www.webporadca.eu/news/co-zlato-predstavuje/